Abdijlaan, Uden

Abdijlaan Uden Entree Voorgevel
Abdijlaan Uden Balkons Voorgevel
Abdijlaan Uden Appartementen
Abdijlaan Uden Appartementen Totaalbeeld
Abdijlaan Uden Woningen Overview
Abdijlaan Uden Woningen Fragment

foto’s: 311 photography

Abdijlaan, Uden

Op deze locatie zocht de SVU naar een manier om met een kwaliteitsimpuls iets te doen aan het woonklimaat in de buurt. Het wooncomplex ligt in een gebied met problemen wat betreft de eenzijdigheid van de bewonersgroepen en hun verantwoordelijkheidsgevoel voor de eigen woonomgeving. Er  was echter wel sprake van een goede bebouwingsstructuur, die nog genoeg kansen bood voor een verdere verbetering. Er waren mogelijkheden om met name het park beter te benutten. Het centrum van Uden ligt in de onmiddellijke nabijheid van de wijk en een relatie met het landschapspark aan de achterzijde was afgesloten maar kon worden hersteld door het maken van doorgang waar een aantal garageboxen stonden. De overgang van het park met het parkeren is ook veel geleidelijker geworden.

De kwaliteiten van het landschapspark zijn ingezet voor een verandering van de beleving van de eigen woonomgeving. Er is een voorzijdesituatie gecreërd grenzend aan het park. De bebouwingsstructuur is verhelderd door in een boog te bouwen welke het park begeleidt en een duidelijke afgrenzing vormt tussen privé en openbaar. Dit om de voormalige rafelige rand tussen openbaar, semi-openbaar en privé sterk te verduidelijken.

Deze bebouwing is uitgevoerd als grondgebonden stadswoningen met een stuk privé grond in eigendom omdat bewoners zich juist dan verantwoordelijk voelen voor hun eigen plek en de omgeving waarin zij hun plek hebben gevonden.

De eigen identiteit en het zich herkennen in de eigen woonomgeving is van groot belang. Het wonen en alle activiteiten die daarbij horen moeten in de eigen woonomgeving kunnen plaatsvinden.

De architectuur speelt ook een rol bij de positieve perceptie van de eigen woonomgeving.

De woningen zijn opgetrokken uit baksteen met warme aardrode tinten. Ze zijn voorzien van grote stedelijke vensters die transparantie bereiken en aansluiten bij de grote schaal van de omgeving.

De plattegrond is dusdanig vormgegeven dat er een basismodule ontstaat met entree, toilet, trapopgang en een woonkamer en keuken gecombineerd. Op de eerste verdieping 2 slaapkamers en een badkamer. Op de tweede verdieping een multikamer met een dakterras. De multikamer is te gebruiken als was- droogruimte, hobbyruimte of extra slaapkamer. De woning is aan de achterzijde in twee verdiepingen uit te breiden met een ruimere woonkamer en daarboven een extra slaapkamer. Deze optie is al meegenomen in de planvorming. Kortom starterswoningen met een doorgroei optie om jonge bewoners langere tijd te binden aan de plek.

download projectblad Abdijlaan Uden