De Nistel krijgt vorm

Tuingroep de Nistel is gevestigd op een groot terrein midden in het mooie Brabantse Maashorst natuurgebied te Nistelrode. Achter hun werkterrein ligt de grote visvijver “de Meeuwel” en erom heen liggen de stuifduinen “de Bedafse bergen”. Op deze geweldig mooie plek wordt door medewerkers van de tuingroep van Dichterbij, schoolkinderen en vereniging enthousiast getuinierd.

Dichterbij ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en verwanten. We zorgen voor de middelen, relaties en begeleiding die de cliënt nodig heeft om met vertrouwen het leven in de samenleving tegemoet te treden. Het onderkomen bij de tuinen  was behoorlijk veroudert, voor hen hebben we onderzocht hoe hun bestaande gebouw getransformeerd zou kunnen worden in een theehuis met landwinkel.

Het uitgangspunt is om met minimale financiële middelen en de inzet van de tuingroep zelf een gezellig en informeel theehuis te creëren. Voor de wandelaars en fietsers in het natuurgebied moet dit theehuis een welkome pleisterplaats worden. Het bestaande gebouw dient daarvoor meer geopend te worden. De lichte scheidingswanden zullen worden verwijderd en een nieuw entreeportaaltje zal worden toegevoegd.

Bij binnenkomst is direct het gehele theehuis te overzien, evenals de landwinkel en het barelement dat zich daartussen bevindt. De ruimte is lichter, ruimtelijke en natuurlijker geworden, onder andere doordat de spanten en kapconstructie geheel in het zicht komen. De bestaande haard, welke in de warmtebehoefte voor het gebouw voorziet, staat centraal in het theehuis en vormt ook de verbinding naar het terras.

De sanitaire voorzieningen en de keuken worden opgefrist met nieuw tegelwerk. De werkruimtes worden ook aangepakt zodat het een eenduidige uitstraling krijgt.

Door de frisse kleuren en patronen in het interieur en de grote eigen bijdrage van de tuingroep krijgt het theehuis en de landwinkel een persoonlijk tintje en wordt het een unieke plek.