De Nistel, Nistelrode

denistel-voorgevel
denistel-entree-met-terras
denistel-entree
denistel-terras
denistel-koffiebar
denistel-theehuis
denistel-landwinkel

Voor de tuingroep van Stichting recreatie voor het zorgenkind De Nistel mochten wij inventariseren hoe hun bestaande gebouw getransformeerd zou kunnen worden in een theehuis met landwinkel. De tuingroep, waarin mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding werkzaam zijn, is gevestigd in natuurgebied de Maashorst te Nistelrode.

Het uitgangspunt was om met minimale financiële middelen en de inzet van de tuingroep zelf een gezellig en informeel theehuis te creëren. Voor de wandelaars en fietsers in het natuurgebied moet dit theehuis een welkome pleisterplaats zijn. Het bestaande gebouw diende daarvoor meer geopend te worden. De lichte scheidingswanden werden verwijderd en een nieuw entreeportaaltje werd toegevoegd.

Bij binnenkomst is direct het gehele theehuis te overzien, evenals de landwinkel en het bar-element dat zich daartussen bevindt. De ruimte is lichter, ruimtelijke en natuurlijker geworden, onder andere doordat de spanten en kapconstructie geheel in het zicht zijn gekomen. De bestaande haard, welke in de warmtebehoefte voor het gebouw voorziet, staat centraal in het theehuis en vormt ook de verbinding naar het terras.

De sanitaire voorzieningen en de keuken werden opgefrist met nieuw tegelwerk. De werkruimtes werden ook aangepakt zodat het een eenduidige uitstraling kreeg.

Door de frisse kleuren en patronen in het interieur en de grote eigen bijdrage van de tuingroep heeft het theehuis en de landwinkel een persoonlijk tintje gekregen en is het een unieke plek geworden.

download projectblad De Nistel