Lunchcafé Brownies & Downies in monumentaal Raadhuis, Veghel

1033Ce-impressie plgrond 6-11-2013_535x768
12033Ce-impressie 6-11-2013_539x768

Als alles volgens planning verloopt zal in het voorjaar van 2014 de integratie van het inmiddels regionaal bekende lunchcafé Brownies en Downies met de bibliotheek Veghel en het Uitpunt een feit zijn. Vanaf dan zal het lunchcafé in het monumentale Raadhuis aan de markt in Veghel zijn gevestigd. In het Raadhuis vinden naast de bibliotheek, het Uitpunt, het Thuispunt, de Heemkundekring en doorlopende exposities van het Veghels Kunstenaars Collectief al reeds onderdak. Lunchcafé Brownies en Downies komt daar nu nog bij. Met de integrale huisvesting beoogd men elkaar nog verder te versterken en een bezoek aan het Raadhuis tot een bijzondere ervaring te maken. Ook de terrasfunctie aan de markt en de rivier de Aa zal aan de beleving bijdragen. Het lunchcafé zal bereikbaar zijn vanuit zowel een zelfstandige entree alsook vanuit de bibliotheek. De keuken en het grootste gedeelte van het lunchcafé is heel uitnodigend, open en transparant in de bibliotheek gesitueerd en bevindt zich in het monumentale gedeelte van het pand. In de oksel van het monumentale gedeelte en de latere uitbreiding wordt een transparante uitbreiding gerealiseerd waarin ook een gedeelte van het lunchcafé is gesitueerd. Vanuit dit deel wat in directe relatie staat met het terras kan men mooi uitkijken over de rivier de Aa en het Julianapark. Deze voornamelijk glazen uitbreiding is minimalistisch vormgegeven en subtiel aangesloten op de bestaande bebouwing en het monumentale Raadhuis. Het dak en de zwevende dakrandconstructie wordt uitgevoerd in een cementgebonden kunststeen in betonlook op een draagconstructie van stalen kolommen achter de glasgevels. Om overmatig zonlicht tegen te gaan wordt de buitenzijde van de glasgevels gedeeltelijk voorzien van beweegbare aluminium lamellen.