Cultuurcluster Noordkade, Veghel

Noordkade Veghel PREMIX cultuurcentrum

Cultuurcluster Noordkade Veghel

Aan de noordelijke kade van de insteekhaven in Veghel liggen de voormalige fabriekshallen van de CHV/NCB. De eerste silo is een rijksmonument. Daar omheen zijn in verschillende tijden karakteristieke bedrijfsgebouwen gebouwd met kenmerkende stijl en historie. Dit vormt een ideaal decor voor een herbestemming en transformatie tot kunst en cultuurcluster. Op Noordkade Veghel ontstaan allerlei functies die elkaar versterken, zoals: muziekschool MIK, kunstinstelling Pieter Breughel, bijeenkomst en theaterzalen en poppodia.

Noordkade Veghel: cultuur en food

Veghel is een op food en feed gerichte gemeente met veel toonaangevende bedrijven in deze branches. Cultuur gaat dan ook een verbinding aan met food. Het cultuurcluster gaat straks samen met een foodexperience een unieke beleving bieden voor iedereen. Diverse restaurants gaan hun plek vinden op de Noordkade Veghel, evenals de vele speciaalzaken en Jumbo Foodmarkt die in de Proeffabriek worden gevestigd. Deze ‘melting pot’ van food en cultuur krijgt een boven regionale aantrekkingskracht.

Culturele ontmoetingen faciliteren

De Noordkade is nu al actief, in de KOEKBOUW vinden regelmatig grote evenementen plaats. Op de verdieping van ZAAD- en POOTGOED is inmiddels de unieke service bioscoop Industry gevestigd. In de aansprekende ruimten van de PREMIX, PROEFFABRIEK en MENGERIJ vinden  straks een unieke ontmoetingen plaats tussen muziek, dans, theater en food cultuur.
We werken in dit project intensief samen met Kurt Gouwy van [AIR] Architectuur, Nijmegen, onder de vlag van NPF-architects.

projectblad downloaden Noordkade Veghel