Herbestemming NATO Brunssum

nato-brunssum-impressie
nato-brunssum-impressie-hoofdentree-hoofdgebouw

In opdracht van Rijksvastgoedbedrijf heeft ons bureau de opdracht gekregen het bestaande terrein van NATO Brunssum om te zetten naar nieuwe functies. De verschillende gebouwen zijn bestaande opslagloodsen en onderhoudswerkplaatsen die een transmissie ondergaan naar kantoren, educatiecentra, winkels, supermarkten, postkantoor, ICT ondersteuning, recreatiecentra, dienstverlening etc.

De opdracht voor de herbestemming staat onder een scherp budget. Daarom is er gekozen voor het behoud van de constructie. De bestaande gevels worden vervangen door een hoogwaardig bouwfysische gevel op het niveau van vandaag en er is gestreefd naar een optimale duurzaamheid voor alle andere facetten binnen elk gebouw. De keuzes zijn in teamverband genomen om zo een meest verantwoord totaal te kunnen realiseren.

Hoofdgebouw

Het hoofdgebouw van NATO Brunssum herbergt de meeste functies waaronder 2 supermarkten, een winkelstraat, een educatiecentrum, mentale ondersteuning en kantoorplekken. Door de grote diversiteit aan functies was het een uitdaging om dit binnen 1 volume samen te brengen tot een eenheid, waarbij de individuele bedrijven ook een eigen ingang en identiteit kunnen blijven behouden. De kantoren zijn hoofdzakelijk op de verdieping gepositioneerd, terwijl de meer openbare functies op de begane grond zijn geplaatst. De geleding van de gevel is hierop afgestemd. De voorgevel heeft een andere karakter dan de logistieke achtergevel. Daarbij is uitgegaan van de voormalige karakteristieke portalen. Deze is vertaald in de nieuwe portalen die voor de voorgevel staan. De gevel wordt op deze wijze meer plastisch en krijgt meer diepte.

Om het hoofdgebouw staat nog meer bebouwing die tevens omgezet zijn naar nieuwe enkelvoudige functies. Zo wordt een gebouw bestemd voor recreatie met een multifunctionele ruimte en bowlingbaan. Een postkantoor en kantoorgebouwtjes, maar ook een facilitaire gebouw voor het onderhoud en diensten van de mensen op het terrein. In totaal zijn er 7 gebouwen getransformeerd naar een nieuwe functie en opgewaardeerd in kwaliteit.