Image Books Factory, Veghel

Image Books_def-1_1024x631
Image Books_def-6_1024x685
Image Books_def-4_489x768
Image Books_def-5_514x768
Image Books_def-3_1024x685
Image Books_def-8_534x768
Image Books_def-7_1024x692
Image Books_def-2_1024x685

foto’s: MaMa productions

Image Books Factory, Veghel

De opdrachtgever is een uitgever van bijzondere en karakteristieke kinder- en cadeauboekjes.  Dit speciale karakter van de creatieve producten zou zich ook moeten uiten in de nieuwbouw. Er is gekozen voor een pakhuis concept, waar allerlei functies tegelijk  bij elkaar komen; Showroom, winkel, kantoren, grand café, dtp studio, magazijn en distributie.

De logistieke stromen zijn zowel horizontaal als vertikaal gescheiden. De entree (schoon) via de winkel, showroom is links gelegen en de poort voor de distributie in rechts gelegen waardoor personen en goederen elkaar niet kruisen. Het grand café op  de 1e verdieping wordt ook in de avonduren gebruikt voor bijeenkomsten. De meer besloten ruimten liggen op de 2e verdieping (dtp studio) en op de 3e verdieping (directie met dakterras)

Alle verdiepingen worden ontsloten via een open trap en glazen lift in een centrale vide waar al het licht, wat van boven komt, ver in het gebouw kan doordringen. Dit is een van de duurzame aspecten van het gebouw. Er is weinig directe zoninstraling dus minder kans op oververhitting door computers en teveel aan passieve zonnewarmte. Het gebouw is heel licht door indirect daglicht dat via het daklicht en de centrale vide en de hoge ruimten ver in het gebouw doordringt. Een ander duurzaam aspect is de luchttoevoer. De verse lucht wordt via grondbuizen het gebouw ingevoerd. Door de stabiele temperatuur van de grond warmt de inkomende lucht op in de winter en koelt de lucht af in de zomer. Dit zijn duurzame maatregelen die weinig kosten maar een groot effect hebben. Een duurzaam aspect is ook het gebruik van metselwerk en een goede detaillering. Het is een stevig robuust gebouw met een eigen karakter (handtekening van de architect; historische elementen vertalen op een moderne wijze). Het is tijdloos en vooral een prettig gebouw om in te werken aan nieuwe creatieve producten.

download projectblad Image Books Factory Veghel