Schuurwoning Heuvel, Veghels Buiten

veghels buiten 004_1024x649
veghels buiten 005_1024x683
veghelsbuiten 001_1024x649
veghelsbuiten 002_569x768
veghelsbuiten 003_1024x683
veghelsbuiten straatzijde
veghelsbuiten entreezijde
veghelsbuiten voordeur
veghelsbuiten carport
veghelsbuiten tuinzijde

December 2012 was de schuurwoning van familie Van den Tillaart klaar. Het was de eerste woning binnen het nieuwe bestemmingsplan “Veghels Buiten”. Voor de toenmalige gemeente Veghel een nieuwe wending. En ook voor de bewoners van het gebied was de nieuwe architectuur een frisse wind.
Leenders Architecten & Ingenieurs kreeg van Bart en Mariet het volste vertrouwen om voor hun deze moderne schuurwoning te ontwerpen. Dit vertrouwen en de pioniersgeest van Bart en Mariet boden ons de kans om een woning te ontwerpen die echt een nieuwe wending zou geven aan de huidige architectuur.

Schuurwoning Veghels Buiten

Het ontwerp van hun nieuwe ‘woonschuur’ met riant bijgebouw in dezelfde stijl, geeft een goed beeld van wat de mogelijkheden qua beeldkwaliteit zijn in Veghels Buiten. Het is ook het eerste ontwerp wat tot stand is gekomen met en beoordeeld is door een speciaal voor dit gebied in het leven geroepen beeldkwaliteitscommissie.
De woning en het bijgebouw kennen een streekgebonden materialisering en vormentaal. Ze passen daardoor uitstekend in hun situatie. Met name het overdekte uitkragende terras boven de vijverpartij geeft de woning een zeer moderne twist.

Duurzaam en toekomstbestendig

Gezien hun leeftijd wilden Bart en Mariet een levensloopbestendige woning met de hoofdslaapkamer op de begane grond. Maar wel met mogelijkheden om voor een toekomstige bewoner ook slaapkamers op de verdieping te kunnen maken. Daarnaast wilden ze een ingetogen maar wel spannende woning, met veel en mooi natuurlijk licht.
De woning moest uiteraard aan de duurzaamheidseisen voldoen, maar de ambities lagen hier nog hoger. Daarom werd de woning goed geïsoleerd en lieten zij een broninstallatie met een warmtepomp installeren. “Het is hier zoveel prettiger wonen dan in ons oude huis. Echt niet te vergelijken!”

Trots maar bescheiden

Schuurwoning Veghels Buiten

Wat begon bij zeer bescheiden initiatiefnemers, resulteerde in nieuwe architectuur. En niet alleen voor Veghels Buiten of voor Veghel. De foto’s van hun schuurwoning Veghels Buiten gingen al snel via internet heel Nederland door (en de landsgrenzen over). “Er stonden elk weekend mensen bij ons voor de deur om foto’s te maken.” En nu nog steeds!

Trots zijn ze, maar tegelijk ook bescheiden. Bart en Mariet beantwoordden alle vragen van geïnteresseerden en waarbij soms zelfs koffie of een rondleiding aangeboden werd.
Een enkele bezoeker vond de woning door de zwarte gepotdekselde houten delen te somber. Maar die mening werd dan volledig omgedraaid door het overweldigende enthousiasme van Bart en Mariet. De eenvoudige hoofdmassa, met zijn bijzondere kader-element aan de tuinzijde is een perfecte vertaling van de aard van de bewoners; op het eerste gezicht eenvoudig en ingetogen, maar toch bijzonder en een feest voor iedereen die ze mag leren kennen.

Buiten binnen

“Het meest gelukkig zijn we met het zicht op de tuin. De keuken is licht en het voelt net alsof je al buiten bent. We zitten heel graag met familie en vrienden op het terras onder de overkraging en genieten dan van onze tuin. We hadden dit nooit zelf kunnen bedenken en zijn blij dat Leenders Architecten & Ingenieurs onze wensen perfect heeft vertaald.”

Graag brengen wij ook u op nieuwe ideeën voor uw plannen. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op via 0413-366711 of info@leendersarchitecten.nl

download projectblad schuurwoning Heuvel
bekijk hier ons overzicht met andere voorbeelden in Veghels Buiten
bekijk hier een filmpje over Veghels Buiten met de schuurwoning van Bart en Mariet